Personbilar som är registrerade i Ryssland ska föras ut ur Finland senast 16.3.2024

Liikennevakuutuskeskus (LVK),
20.2.2024 | Meddelande

Enligt EU-kommissionens riktlinjer förbjöd Finland importen av personbilar som registrerats i Ryssland från och med 16.9.2023. Den redan tidigare meddelade tidsfristen på sex månader för borttransport av bilar som importerats till Finland löper ut 16.3.2024. Detta gäller inte bilar som tillhör EU-medborgare eller diplomater som stadigvarande bor i Ryssland. Dessutom kan till exempel bussar med över 10 sittplatser fortfarande komma till Finland.

Personbilar med ryska registreringsskyltar ska föras ut ur Finland senast 16.3.2024. Trafikförsäkringscentralen beviljar inte nya försäkringar som gäller efter 16.3.2024 till bilar med ryska registreringsskyltar. Före det kan gränsförsäkringar köpas på Trafikförsäkringscentralens kontor i Gräsviken. Tid bör bokas på förhand för köp av försäkring (tidsbokning endast på engelska).

Om ett fordon som inte är försäkrat orsakar en krock får föraren av bilen inga ersättningar för sina egna skador.  Trafikförsäkringscentralen svarar dock för skador som oförsäkrade ryska fordon orsakar på övriga parter. 

Trafikförsäkringscentralen (TFC) tryggar i sista hand rättigheterna för den som råkat ut för en trafikskada och tar hand om följderna av försummelser i att betala lagstadgade trafikförsäkringspremier. Alla försäkringsbolag som beviljar trafikförsäkringar i Finland är medlemmar i centralen, som sköter många internationella uppgifter.