Moottorikelkkailussa 11 kuolonuhria viime vuonna – Kelkkailun turvallisuuden eteen tehtävissä paljon

Onnettomuustietoinstituutti (OTI),
12.3.2019 | Tiedote

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietojen mukaan vuonna 2018 tapahtui 10 kuolemaan johtanutta moottorikelkkaonnettomuutta, joissa menehtyi 11 henkeä. Suurin osa sattui jäällä tai jäältä maalle siirryttäessä. Loukkaantumisia sattuu satoja vuosittain.

Neljässä kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa kelkalla ajettiin jäällä ja osuttiin sulaan. Kolmessa tapauksessa onnettomuus sattui jäältä maalle siirryttäessä. Lisäksi kaksi onnettomuutta sattui moottorikelkkareitillä ja yksi metsäautotiellä.

– Moottorikelkkaturmat sattuvat usein kuljettajalle aivan tutussa ympäristössä, kun otetaan riskejä ja lähdetään esimerkiksi heikoille jäille joskus huonoissakin olosuhteissa. Kokeneenkaan kuljettajan ei kannata aliarvioida olosuhteiden vaikutusta, OTIn liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen huomauttaa.

Kolmessa kuolemaan johtaneessa kelkkailuonnettomuudessa kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

Loukkaantumisia voidaan vähentää

Vuonna 2018 tutkijalautakunnat tutkivat 14 vakavaan loukkaantumiseen johtanutta moottorikelkkaonnettomuutta. Loukkaantumiseen johtavia onnettomuuksia sattuu moottorikelkkailussa satoja vuosittain, joten 14 onnettomuuden otos on näyteluontoinen.

Tutkintaan otetuissa 14 henkilövahinkoon johtaneessa onnettomuudessa loukkaantui kaikkiaan 21 henkilöä. Neljä henkilöä selvisi vammoitta. Kahdeksassa onnettomuudessa moottorikelkan kyydissä oli kuljettajan lisäksi matkustaja.

– Matkustajan kanssa ajaminen on erityisesti kokemattomalle kuljettajalle haastavaa. Jos kuljettaja ja matkustaja ovat huomattavan eri kokoisia, se vaikeuttaa kelkan hallintaa, Holopainen varoittaa.

Vasemmalle kaartuvat mutkat ovat moottorikelkkailijoille haastavia. Yleisiä riskejä ovat myös liian lähellä kelkkareittiä sijaitsevat esteet, kuten puut ja suuret kivet. Havainnot ovat toistuneet onnettomuustutkinnassa vuosien ajan.­

– Vasemmalle kaartuvat mutkat ovat haastavimpia, sillä silloin moni työntää oikealla kädellä ohjaustankoa ja samalla vahingossa puristaa oikeassa kahvassa sijaitsevan kaasuvivun pohjaan. Vauhdin äkillinen kiihtyminen yleensä yllättää, eikä törmäystä esimerkiksi reitin sivussa kasvaviin puihin ehdi enää estää, Eero Heikkilä Lapin tutkijalautakunnasta kuvailee onnettomuuden syntyä.

Viime vuonna tutkintaan otetuista loukkaantumisista kahdeksan tapahtui moottorikelkkasafareilla. Kelkkayrittäjät voivat vaikuttaa moottorikelkkailun turvallisuuteen monin tavoin.

– Viime vuonna tutkituista kelkalla sattuneista loukkaantumisista monessa oli mukana lumeen tottumaton turisti. Onnettomuuksia voidaan ehkäistä muun muassa uudistamalla kelkkaopetusta ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät ja kiinnittämällä huomiota reittien suunnitteluun. Olemmekin julkaisseet erityisesti kelkkasafariyrittäjille suunnatun käytännöllisen oppaan auttamaan turvallisuuden kehittämisessä, Holopainen vinkkaa.

Kuolemaan johtaneista moottorikelkkaonnettomuuksista puolet tapahtui Lapissa vuonna 2018

  • Lappi 5
  • Pohjois-Karjala 2
  • Päijät-Häme 1
  • Etelä-Karjala 1
  • Pohjois-Savo 1
     

Lisätietoja:

Näin vähennät moottorikelkkailun riskejä hyvällä valmistautumisella -opas (yhteistyössä Tukesin kanssa): 
www.oti.fi/kelkkaopas

Liikennevakuutuksesta korvatuista kelkkavahingoista tietoa 10 vuoden ajalta sähköisessä portaalissa: 
www.oti.fi/liikennevahinkoportti

  • Liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen, p. 040 450 4531, arja.holopainen(at)oti.fi
  • Lapin liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan jäsen, moottorikelkka-asiantuntija Eero Heikkilä, p. 040 516 3834
  • Viestintä, p. 040 450 4700 

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa.