HUOM! Tälle sivulle on päivitetty uuden liikennevakuutuslain mukaiset tiedot, jotka ovat voimassa 1.6.2024 alkaen.

Mitä liikennevakuutus korvaa?

Liikennevakuutus varmistaa, että onnettomuuden sattuessa sinä, tai kukaan muukaan, ei jää ilman lainmukaisia korvauksia. Lähtökohtaisesti kaikkien henkilövahingot korvataan, ja syyttömän osapuolen sekä sivullisten osalta korvataan myös omaisuusvahingot. Omien omaisuusvahinkojen varalta voit halutessasi ottaa lisäksi autovakuutuksen eli ns. kaskovakuutuksen.

Tarvitaanko liikennevakuutus kaikille moottorilla kulkeville ajoneuvoille?

Liikennevakuutus tulee lähtökohtaisesti olla kaikilla rekisteröitävillä moottoriajoneuvolla. Vakuutuksen tulee olla voimassa aina, eli myös silloin, kun ajoneuvolla ei ajeta. Katso poikkeustilanteet alta.

Myös ajoneuvoilla, joita ei tarvitse rekisteröidä, tulee yleensä olla liikennevakuutus, kun niitä käytetään liikenteessä. Tietyillä kevyillä tai nopeudeltaan hitailla kulkupeleillä, kuten sähköpyörillä, ei välttämättä tarvitse olla liikennevakuutusta ollenkaan. Liikkumisvälineen ominaisuuksista riippuu, tuleeko se vakuuttaa.

Missä liikennevakuutus tarvitaan?

Liikennevakuutus tulee olla myös silloin, kun ajoneuvoa käytetään yksityisellä tiellä, pihalla, hiekkakuopalla, pellolla, maastossa tai jäällä, sillä vahinko voi tapahtua missä vain.

Milloin liikennevakuutus tarvitaan?

Jos olet ostamassa rekisteröityä ajoneuvoa, hanki liikennevakuutus heti ostopäivänä. Jos edellisen omistajan vakuutus on voimassa, sinulla on seitsemän päivää aikaa ottaa vakuutus. Kannattaa kuitenkin toimia heti.

Rekisteröimättömillä, vakuutettavilla ajoneuvoilla vakuutus tulee olla voimassa silloin, kun niillä ajetaan.

Mistä liikennevakuutus ostetaan?

Voit ostaa liikennevakuutuksen mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Vakuutusyhtiö on velvollinen myöntämään liikennevakuutuksen, vaikka sinulla olisi luottohäiriömerkintä. Vakuutusyhtiö voi kuitenkin erityisestä syystä periä ensimmäisen vakuutuskauden maksun etukäteen.

Laissa on määritelty, mitä vahinkoja liikennevakuutus korvaa, eikä vahinkoa kärsineellä ei ole omavastuuta. Liikennevakuutuksen hinnoittelussa, mm. bonusjärjestelmissä on eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä.

Suomalainen liikennevakuutus korvaa myös ulkomailla sattuneita vahinkoja

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja monissa muissa Euroopan maissa. Liikennevakuutuksen voimassaolo todistetaan kansainvälisellä vihreällä kortilla, jonka saa sähköisenä maksutta omasta vakuutusyhtiöstä. Niissä maissa, joissa vihreä kortti ei ole voimassa, ostetaan paikallinen liikennevakuutus.