Sivun alasivut:

Mikä on vihreä kortti?

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Vihreä kortti -järjestelmä helpottaa omalla autolla ulkomailla liikkuvia autoilijoita, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan matkustavan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta. Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Missä vihreä kortti on voimassa? Pitääkö se olla mukana?

Vakuutuksen voimassaolon osoittavan vihreän kortin saa Suomessa sähköisenä maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Yleensä vihreä kortti on asiakkaalle toimitettava mustavalkoinen pdf-tiedosto, joka tulostetaan mukaan matkalle.

  • Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä. Näihin maihin matkustettaessa ei siis välttämättä tarvitse pyytää vihreää korttia vakuutusyhtiöstä.
  • Pohjoismaiden ulkopuolisiin ETA-maihin suuntautuville automatkoille vihreä kortti kannattaa kuitenkin hankkia. Se helpottaa asiointia valtioiden rajoilla sekä mahdollisen liikennevahingon sattuessa.
  • ETA-maiden ulkopuolella vihreä kortti on voimassa vain harvoissa maissa, ja niissä kortti on oltava aina mukana.
  • Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin mentäessä on kyseisen maan rajalta hankittava siellä voimassa oleva liikennevakuutus.
  • 1.6.2023 Venäjä ja Valko-Venäjä eivät enää kuulu vihreä kortti -järjestelmään. Lue tästä, miten vakuutus Venäjälle ja Valko-Venäjälle tulee hankkia.

Katso alla olevasta listauksesta, missä maissa kortti on oltava mukana. 

Mitä vihreä kortti korvaa?

Suomalaisen liikennevakuutuksen antama turva vahinkotilanteessa kotimaassa on laajempi kuin valtaosassa muita maita. Vihreä kortti ei takaa suomalaisen liikennevakuutuksen tasoisia korvauksia kaikissa maissa, koska vahingot korvataan pääsääntöisesti tapahtumamaan lainsäädännön perusteella.

Ennen matkaa on aiheellista selvittää tärkeimmät erot maiden välillä korvausten ja toimintatapojen osalta: