En käytä ajoneuvoa liikenteessä, pitääkö se silti vakuuttaa?

Liikennevakuutuslain tarkoittama liikenne on käsitteellisesti laajempi kuin miten liikenne yleisesti ymmärretään tai mitä tieliikennelaki liikenteellä tarkoittaa.

Moottoriajoneuvo on liikennevakuutuslain mukaan liikenteessä myös silloin, kun käytät tai siirrät sitä teiden ulkopuolella kuten piha-alueilla, pelloilla, metsässä tai jäällä. Vahinko voi sattua sielläkin. 

Myös rekisteröimättömälle, vakuutusvelvolliselle ajoneuvolle on otettava liikennevakuutus, jos sitä käytetään. Rekisteröimättömiä ajoneuvoja ovat esimerkiksi mönkijät ja moottorilla varustetut polkupyörät. Lisäksi osa sähköisistä liikkumisvälineistä tulee vakuuttaa. Lue lisää sivulta Sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttaminen.

Jos et käytä ajoneuvoasi lainkaan, voit tehdä sille liikennekäytöstä poiston. Tällöin ajoneuvoa ei myöskään tarvitse liikennevakuuttaa. 

En käytä ajoneuvoa lainkaan, pitääkö se silti vakuuttaa?

Ajoneuvorekisterissä olevalla ajoneuvolla on aina oltava liikennevakuutus. Jos et käytä ajoneuvoasi lainkaan, voit tehdä sille liikennekäytöstä poiston. Tällöin ajoneuvoa ei myöskään tarvitse liikennevakuuttaa. Ota yhteyttä myös vakuutusyhtiöösi selvittääksesi, miten liikennekäytöstä poisto vaikuttaa vakuutusmaksuusi. Ohjeet ja lisätietoja liikennekäytöstä poistosta löydät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilta. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä myös vakuutusyhtiön palveluissa.

Pitääkö kausiluonteistenkin ajoneuvojen olla aina liikennevakuutettuja, kuten esimerkiksi mopot ja moottorikelkat?

Myös kausiluonteiset ajoneuvot on vakuutettava heti ostosta. Vakuutusyhtiöt ovat ottaneet kausiluonteisuuden huomioon vakuutusmaksuissa. Mikäli et käytä kausiluonteista ajoneuvoasi lainkaan, voit tehdä sille liikennekäytöstä poiston. Ohjeet ja lisätietoja liikennekäytöstä poistosta löydät Traficomin sivuilta. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä myös vakuutusyhtiön palveluissa.

Kuinka toimin kuolinpesään kuuluneen ajoneuvon vakuuttamisen kanssa?

Jos olet saanut ajoneuvon itsellesi perinnönjaossa tai testamentilla, sinun on otettava sille liikennevakuutus seitsemän päivän sisällä perinnönjaosta tai siitä, kun testamentti on saanut lainvoiman.