Sivun alasivut:

1.6.2023 alkaen Venäjälle tarvitaan paikallinen liikennevakuutus

Liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa päättyvät toukokuun lopussa. Sen jälkeen suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi enää matkustaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Aiemmin myönnetyt vihreät kortit ovat voimassa enintään 31.5.2023 saakka, ja uusia vihreitä kortteja ei 1.6. alkaen myönnetä. Osa vakuutusyhtiöistä on lopettanut vihreiden korttien myymisen jo aiemmin. Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Liikennevakuutus on pakollinen myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä. 1.6.2023 alkaen vakuutus tulee ostaa venäläiseltä tai valkovenäläiseltä vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä.

Venäjälle matkustaessa tulee ostaa venäläinen liikennevakuutus.

  • Venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi.
  • Myyntipisteet ovat Liikennevakuutuskeskuksen saaman tiedon mukaan auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.
  • Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla vakuutuksia myy 21 Century. LVK:n saamien tietojen mukaan myyntipiste on Venäjän puolella noin 500 m rajanylityksen jälkeen. 
  • Vartiuksen rajanylityspaikalla vakuutuksia myy Renessans.

Valko-Venäjälle matkustaessa voi ostaa joko rajaliikennevakuutuksen tai valkovenäläisen liikennevakuutuksen.

  • Rajaliikennevakuutuksen minimikesto on 15 päivää ja liikennevakuutuksen yksi kuukausi.
  • Liikennevakuutuksia myyvät yhtiöt ovat TASK, PromTransInvest, Belneftestrakh ja Asoba.
  • Rajaliikennevakuutuksia myöntävät Belgosstrakh ja Belarusian Republican Unitary Enterprise Eximgarant of Belarus.

Mahdolliset vahingot korvataan tapahtumamaan lainsäädännön perusteella. Ennen matkaa on aiheellista selvittää tärkeimmät erot maiden välillä korvausten ja toimintatapojen osalta. Lue lisää korvauksista sivulta liikennevahinko Venäjällä.

Liikennevakuutuskeskus ei käsittele Venäjällä tapahtuneita liikennevahinkoja.

Autolla Suomeen Venäjältä ja Valko-Venäjältä

Liikennevakuutus on pakollinen Suomeen tultaessa. Liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa päättyvät toukokuun lopussa. Kaikki aiemmin myönnetyt vihreät kortit ovat voimassa enintään 31.5.2023 saakka, ja uusia vihreitä kortteja ei sen jälkeen myönnetä.

Rajanylityspaikoilla rajaliikennevakuutuksia myy Tulli. Vakuutus myönnetään vähintään 30 päiväksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Jos vakuutukseen tarvitsee Suomessa jatkoaikaa, sen voi ostaa Tullista tai Liikennevakuutuskeskukselta. Suomesta ostettu rajaliikennevakuutus on voimassa kaikissa ETA-maissa ja Sveitsissä. Lue lisää rajaliikennevakuutuksesta.