Ajoneuvon vakuuttamattomuuden seuraukset voivat yllättää

Tiedote 2.6.2015

Liikennevakuutuskeskus kampanjoi lakisääteisestä vakuuttamisvelvollisuudesta:
Ajoneuvon vakuuttamattomuuden seuraukset voivat yllättää

Pitääkö moottoripyörä vakuuttaa, jos sillä ajaa vain omassa kotipihassa? Entä vain kesällä käytössä olevan auton vakuuttaminen? Lakisääteinen liikennevakuutus herättää usein kysymyksiä ja pohdintoja. Onnettomuuden seuraukset voivat yllättää, jos vakuutus on hoitamatta.

Paras muistisääntö on se, että pääsääntöisesti kaikki moottoriajoneuvot on vakuutettava. Tämä koskee myös kausiluonteisesti käytössä olevia autoja ja mopoja. Vakuuttamattomuustapauksissa näkyy kuitenkin selvä piikki kesäaikaan.

Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset saattavat tulla yllätyksenä, vaikka liikennevahinkoa ei sattuisikaan. Kun vakuuttamattomuus käy ilmi, saa ajoneuvon omistaja tai haltija maksettavakseen laiminlyöntimaksun, eli hän joutuu maksamaan vakuutusmaksut takautuvasti ja korotettuina.

Vielä vakavampi paikka on, mikäli kuljettaja aiheuttaa vakuuttamattomalla ajoneuvollaan liikennevahingon. "Vakuuttamattomalla ajoneuvolla vahingon aiheuttanut jää ilman vakuutussuojaa, joten henkilö ei saa omista henkilövahingoistaan korvauksia liikennevakuutuksesta, vaikka kyseessä olisi vammautuminen tai muu vakava seuraus", korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta sanoo.

Mopon virittäminen ei kannata

Liikennevakuutus koskee myös mopoja. Vakuutus on otettava, vaikka ajo tapahtuisi ainoastaan metsätiellä tai omassa pihassa. Jos ajoneuvolla ylipäätään ajetaan, se pitää vakuuttaa.

"Vakuuttamattomalla mopolla aiheutettu liikennevahinko voi tulla todella kalliiksi, etenkin jos mopo on viritetty, mikä on muutenkin iso turvallisuusriski. Tällöin kuljettajan maksettavaksi jää omien henkilövahinkojen lisäksi moottoripyörän vakuutusmaksut takautuvasti, väärän rekisteröinnin seurauksena moottoripyörävero ja päälle vielä oikean luokan rekisteröintimaksut", muistuttaa Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen.

Liikennevakuutus on laissa määrätty velvoite. Vakuutuksen voi hoitaa kuntoon missä tahansa liikennevakuutuksia myöntävässä vakuutusyhtiössä tai katsastuskonttorilla.

Liikennevakuutuskeskuksen kesäkampanjalla halutaan kiinnittää huomiota erityisesti nuorten kuljettajien ajamien kesäautojen ja mopojen liikennevakuuttamiseen. Käynnissä on myös kuvakilpailu, jossa vakuutettuun kesäkulkupeliin liittyvällä kuvalla voi voittaa 1 000 euron bensalahjakortin. Lue lisää: www.lvk.fi/vakuutettu

Lisätietoja:
http://www.lvk.fi/fi/vakuuttamisvelvollisuus/

  • Korvauspäällikkö Antti Tuulensuu, p. 040 450 4671
    antti.tuulensuu(at)vakuutuskeskus.fi
  • Perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568
    vesa.korhonen(at)vakuutuskeskus.fi
  • Vakuutuskeskuksen viestintä, puh. 040 450 4700

 

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutusmaksun laiminlyönnin seurauksista. Keskus edistää liikenneturvallisuutta koordinoimalla liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja keräämällä tilastotietoa onnettomuuksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.www.lvk.fi

 

02.06.2015