Ennätysmäärä liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja jäi kiinni liikenteessä

Liikennevakuutuskeskus (LVK),
11.4.2023 | Tiedote

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta jää entistä herkemmin kiinni. Viime vuonna liikenteessä tavattiin enemmän liikennekäytöstä poistettuja kuin koskaan aiemmin, yhteensä yli 3 500 ajoneuvoa. Liikennekäytöstäpoisto katkaisee ajoneuvon lakisääteiset maksut, eli ajoneuvoveron ja liikennevakuutuksen, ja ajoneuvon käyttäminen on kielletty.

Liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja tavattiin liikenteessä viime vuonna 150 enemmän kuin edellisvuonna. Jos poliisi havaitsee liikennekäytöstä poistetun auton liikenteessä, siitä voidaan ottaa kilvet pois. Lisäksi ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1 000 euroa. Myös vakuutusmaksut joutuu maksamaan takautuvasti ja korotettuina.

- Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi. Vakuuttamattomuusmaksu peritään koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamatta, vaikka sillä olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla jopa tuhansia euroja. Jotta vakuutuksen muistaa ottaa ennen liikkeellelähtöä, kannattaa seisonnassa olevaan ajoneuvoon laittaa muistutukseksi vaikkapa rusetti tai muistilappu kiinni rattiin, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen vinkkaa.

Liikennekäytöstäpoisto tehdään usein esimerkiksi kausiajoneuvoille, kuten kesäautoille tai mopoille. Ennen kuin ajoneuvolla lähtee liikkeelle, on varmistettava, että vakuutus on voimassa ja ajoneuvo on palautettu liikennekäyttöön.

- Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuorten mopoihin ja muihin moottoroituihin ajokkeihin liittyvät velvollisuudet on asianmukaisesti hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, perintäpäällikkö Vesa Korhonen varoittaa.

Liikennevakuutuksessa on kattava turva 

Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle, ja vakuutuksen laiminlyönnillä on vakavat seuraukset. Onnettomuustilanteessa vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyönyt ajoneuvon omistaja ei saa lainkaan korvausta henkilövahingoistaan. Mikäli ajoneuvon kuljettajana on joku muu kuin omistaja, voi hänkin jäädä ilman korvauksia.

- Suomalainen liikennevakuutus on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen, sillä se korvaa myös kuljettajalle itselleen tapahtuvat vahingot. Liikennevakuutuksella saa siis itselleen hyvin kattavan turvan varsin pienellä hinnalla, Liikennevakuutuskeskuksen vakuutuspäällikkö Lauri Linna summaa.

Lisätietoja: 

Liikennevakuutuskeskus 

johtaja Janne Jumppanen, 040 450 4543 
vakuutuspäällikkö Lauri Linna, 040 450 4591 
perintäpäällikkö Vesa Korhonen, 040 450 4568 

etunimi.sukunimi(@)vakuutuskeskus.fi 

Viestintä, 040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi 

 

Lue lisää ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuudesta 

Lue lisää liikennevahinkojen korvaamisesta 

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi