Kesäpelien ajokausi alkaa - velvollisuudet syytä hoitaa ensin kuntoon

Liikennevakuutuskeskus (LVK),
21.4.2022 | Tiedote

Kevään tullen kaduille ilmestyvät taas mopot, moottoripyörät ja kesäautot. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen liikkeellelähtöä tulee hoitaa tärkeä velvollisuus: liikennekäyttöönotto. Yhtä tärkeää on vakuuttaa ajoneuvo, jos myös vakuutus on irtisanottu. Ajoneuvon liikennevakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus, ja laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää.

Moni tekee kesällä käytettäville ajoneuvoille liikennekäytöstäpoiston talven ajaksi. Kun ajoneuvo otetaan taas käyttöön keväällä, se tulee rekisteröidä uudelleen liikennekäyttöön. Jos ajoneuvon liikennevakuutus on irtisanottu, sille täytyy ottaa uusi liikennevakuutus.

Velvollisuuksien laiminlyönti tulee kalliiksi takautuvasti maksettavien ja korotettujen vakuuttamiseen liittyvien maksujen ja mahdollisen ajoneuvoveron takia. Maksut lasketaan koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut poistettuna liikennekäytöstä tai vakuuttamatta, vaikka ajoneuvolla olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavat maksut voivat olla satoja tai tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Kun ajoneuvolla ajetaan, sen tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen voimassa, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen painottaa.

Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa metriäkään. Käyttökielto koskee myös ajoneuvoa, joka on poistettu liikennekäytöstä. Molemmissa tapauksissa poliisi poistaa ajoneuvosta rekisterikilvet havaitessaan sen liikenteessä.

– Vanhempien kannattaa huolehtia, että nuoren menopeliin liittyvät velvollisuudet on asianmukaisesti hoidettu. Kulkeminen loppuu välittömästi, jos poliisi tapaa vakuuttamattoman tai liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikenteessä, perintäpäällikkö Vesa Korhonen muistuttaa.

Vakuuttamattomuuden vakavat seuraukset korostuvat vahinkotilanteessa

Vakuutuksen puuttuminen kirpaisee etenkin silloin, kun rysähtää. Liikenneonnettomuus on aina harmillinen tapahtuma, ja vakuutuksen laiminlyönti tekee tilanteesta entistä ikävämmän. Suomessa liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa myös onnettomuuden aiheuttajalle, sillä vakuutus korvaa kaikkien osapuolten henkilövahingot. Vakuutuksen puuttuessa vastapuolen ja sivullisten vahingot korvataan, ja korvauksista vastaa Liikennevakuutuskeskus. Sen sijaan aiheuttajalle korvauksia ei makseta ollenkaan, vaikka onnettomuudessa menettäisi työkykynsä.

Ajoneuvon liikennekäyttöön ottaminen ja vakuuttaminen hoituvat helposti ja nopeasti verkossa. Monet muutkin kuin vakuutuksiin liittyvät ajoneuvojen velvollisuudet voi hoitaa kuntoon vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa. Ajoneuvon voi ilmoittaa takaisin liikennekäyttöön maksutta, ja myös omistajanvaihdosrekisteröinnin saa tehtyä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Rekisteröinnin voi tehdä myös katsastusasemalla tai Traficomin palveluissa, mutta liikennevakuutuksen saa vain vakuutusyhtiöstä.

Lisätietoja ajoneuvojen liikennevakuuttamisesta

Lisätietoja:

Johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543

Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568

etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Viestintä, p. 040 450 4700

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi