Liikennevakuuttamisen sudenkuopat – vältä yllättävä vakuuttamattomuusmaksu

Blogi 3.3.2017

Joskus ajoneuvon liikennevakuutus saatetaan kokonaan jättää ottamatta, koska on erehdytty sen olevan vapaa liikennevakuuttamisvelvollisuudesta. Yleisiä väärinkäsityksiä on kaksi: 1. Ajoneuvon käyttäminen liikenteeseen tarkoittaa vain tieliikennettä ja 2. Ajoneuvoa ei tarvitse vakuuttaa, jos sitä ei tarvitse rekisteröidä. Vakuutuspäällikkömme avaa asiaa lisää blogikirjoituksessaan Liikennevakuutettava vai ei.

Liikennevakuuttamisen perussääntö on, että liikennekäyttöön rekisteröidyllä ajoneuvolla tulee aina olla voimassa oleva liikennevakuutus. Jos ajoneuvoa ei käytetä lainkaan, tulee sille tehdä liikennekäytöstäpoisto. Liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle liikennevakuutusta ei vaadita.

Sen sijaan jos olet hankkimassa ajoneuvoa, joka on tulossa käyttöön, vältyt vakuuttamattomuusmaksulta seuraavin keinoin.

Ota liikennevakuutus seitsemän päivän kuluessa

Useimmiten lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraava vakuuttamattomuusmaksu tulee maksettavaksi siksi, että vakuutus on otettu liian myöhään, ei siksi, että sitä ei olisi otettu lainkaan. Liikennevakuutus tulee ottaa seitsemän päivän kuluessa ajoneuvon ostamisesta. Jos otat sen vasta kahdeksantena päivänä, siltä päivältä peritään jo vakuuttamattomuusmaksu.

Jos ostat väliomistajalta, ota liikennevakuutus heti

Jos ajoneuvo on ostohetkellä vakuuttamaton, se täytyy vakuuttaa jo samana päivänä. Näin on usein tilanteissa, kun ajoneuvoa myy niin sanottu väliomistaja, joka ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa nimiinsä eikä ottanut sille liikennevakuutusta. Kannattavinta onkin ostaa ajoneuvo rekisteriin merkityltä omistajalta.

Älä jää odottamaan rekisteröintiasiakirjoja

Joskus liikennevakuutus otetaan liian myöhään, koska jäädään odottamaan rekisteröintiin tarvittavia asiakirjoja. Liikennevakuutus tulee kuitenkin ottaa seitsemän päivän kuluessa, vaikka rekisteröintiasiakirjat olisivat puutteellisia eikä rekisteröintiä saataisi määräajassa tehtyä.Liikennevakuutushan on rekisteröinnin edellytys ja tulee siten olla tehtynä kun ajoneuvo rekisteröidään. Rekisterikilpi tai valmistenumero riittää liikennevakuutuksen ottamiseen.

Ajoneuvon voi rekisteröidä ja liikennevakuuttaa sähköisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Kätevimmin hoidat asian vakuutusyhtiöiden sähköisissä palveluissa, joissa voi sekä rekisteröidä että ottaa liikennevakuutuksen yhdellä kertaa. Kannattaa huomioida se, että liikennevakuutus on otettava jo seitsemän päivän kuluessa, vaikka rekisteröimiseen tarkoitettu varmenne on voimassa 14 päivää.

Nyrkkisäännöksi voi suositella liikennevakuutuksen ottamista saman tien ajoneuvon ostopäivänä. Tämä on tehokkain keino välttää vakuuttamattomuusmaksu kaikissa tilanteissa.

Vakuuttamattomuusmaksun välttämisen lisäksi liikennevakuutus kannattaa hoitaa kuntoon, jotta mahdollisen onnettomuuden sattuessa on oikeutettu korvauksiin. Jos vakuutusta ei ole otettu määräajassa, ajoneuvon kuljettaja ei ole oikeutettu korvauksiin omista henkilövahingoistaan.

Lopuksi: Muista luovutusilmoitus myydessäsi ajoneuvosi!

Liikennevakuutusmaksua voi joutua maksamaan myös ajoneuvosta, jonka on jo myynyt eteenpäin. Näin voi käydä, jos uusi omistaja merkitsee rekisteröidessään väärän luovutuspäivän tai jättää ajoneuvon kokonaan rekisteröimättä. Tekemällä luovutusilmoituksen sähköisesti Trafin palvelussa pystyt katkaisemaan kaikki velvollisuutesi myymääsi ajoneuvoon.

Vesa Korhonen

Vesa toimii Liikennevakuutuskeskuksessa perintäpäällikkönä.