Liikennevakuutuksen voimassaolo kriisialueilla

Liikennevakuutuskeskus (LVK),
17.3.2022 | Uutiset

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat herättäneet kysymyksiä myös liikennevakuutuksesta, sen voimassaolosta kriisialueilla ja pakotteiden vaikutuksista korvauksiin. Alta löydät yleisimmät kysymykset aiheeseen liittyen. 

Olen lähdössä ajoneuvollani kriisialueelle. Miten minun pitäisi toimia ja onko liikennevakuutukseni voimassa kriisialueella? 

Ennen lähtöä pyydä vakuutusyhtiöstäsi kansainvälinen todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta (vihreä kortti) ja varmista, että se on voimassa niissä valtioissa, joihin olet matkalla. Vihreä kortti- järjestelmän voimassaoloa ei ole toistaiseksi rajoitettu sotatilan tai pakotteiden seurauksena. Venäjälle ja Ukrainaan ajoneuvolla matkustaessa vihreä kortti on edelleen pakollinen. 

Vapaaehtoisen autovakuutuksen (kasko) osalta varmista turvan voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset omasta vakuutusyhtiöstäsi. 

Mitä liikennevakuutukseni korvaa, jos joudun liikennevahinkoon kriisialueella? 

ETA-alueen ulkopuolella lakisääteinen liikennevakuutus on voimassa käytännössä ainoastaan vastuuvakuutuksena, jolla katetaan moottoriajoneuvon käytöstä aiheutuva vahingonkorvausvastuu. Vakuutuksesta korvataan siis moottoriajoneuvon käytöstä ulkopuolisille aiheutuneet vahingot.  

Vahingot korvataan lähtökohtaisesti vahingon tapahtumamaan lainsäädännön mukaisesti. Vahinkojen korvattavuudessa ja maksettavien korvausten tasossa voi olla huomattavia maakohtaisia eroja. Ukrainan osalta on syytä ottaa huomioon, että maa on sotatilassa ja siellä on voimassa poikkeuslainsäädäntö. Ajoneuvon tavanomaisesta käytöstä aiheutuneet vahingot, kuten kolarit, korvataan normaalisti Ukrainassa voimassa olevan liikennevakuutuslainsäädännön mukaisesti, mutta suoranaisten sotatoimien seurauksena aiheutuneet vahingot eivät kuulu liikennevakuutusturvan piiriin. 

Ajoneuvolle itselleen aiheutuneet vahingot korvataan vapaaehtoisesta autovakuutuksesta (kasko). Kaskovakuutuksen osalta turvan voimassaolo ja laajuus määritellään vakuutusehdoissa. 

Voinko jäädä pakotteiden ja maksuliikenteen estojen vuoksi ilman korvauksia, jos olen osallisena liikennevahingossa Suomessa, jonka aiheuttajana on venäläinen ajoneuvo? 

Vahingon kärsinyt ei jää ilman korvauksia. Venäläisen ajoneuvon ollessa kolarin aiheuttaja, korvauksen maksaa Liikennevakuutuskeskus. Pyydä vahingon vastapuolelta nähtäväksesi ajoneuvon kansainvälinen vakuutustodistus (vihreä kortti) ja ota siitä valokuva. Jos kuvan ottaminen ei ole mahdollista, niin kirjaa ainakin todistuksen tiedot muistiin. Ole sen jälkeen yhteydessä Liikennevakuutuskeskukseen. 

Olen tullut Suomeen pakolaisena Ukrainasta ajoneuvoni kanssa. Miten tulisi toimia? 

Jos sinulla ei ole vihreää korttia tai se on umpeutunut, voit hakea ilmaista rajaliikennevakuutusta 30 vuorokauden ajaksi. Rajaliikennevakuutuksen voi hankkia tullitoimipisteistä tai Liikennevakuutuskeskukselta. 

Huomioithan, että ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Ulkoministeriö on antanut kehotuksen poistua Ukrainasta välittömästi.