Moottorikelkkakausi lähestyy: ole tarkkana velvollisuuksien kanssa

Liikennevakuutuskeskus (LVK),
14.10.2019 | Tiedote

Moottorikelkkakausi lähestyy jälleen erityisesti maamme pohjoisosissa. Liikennevakuutuskeskus (LVK) muistuttaa, että ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, kaksi asiaa tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Moottoriajoneuvojen omistamiseen ja käyttämiseen liittyy aina velvollisuuksia. Näin myös moottorikelkan osalta. Liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa lainkaan.

– On hyvä tietää, että lain mukaan liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet, LVK:n perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo.

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana, että velvollisuudet tulevat hoidetuksi. Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää aina muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

– Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa, LVK:n korvauspäällikkö Antti Tuulensuu vinkkaa.

Velvollisuuksien laiminlyönti voi tulla kalliiksi

Valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten kiinni jääminen on yhä todennäköisempää. Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat. Vakuuttamattomuusmaksu on maksettava takautuvasti koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamaton, vaikka sillä olisi ajettu vain yhtenä päivänä. Vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lisäksi poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos vakuuttamattomalla moottorikelkalla tapahtuu onnettomuus, kuljettaja ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan.

– Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä, Tuulensuu varoittaa.

Lisätietoja:

  • Liikennevahinkojen korvaukset: korvauspäällikkö Antti Tuulensuu, p. 040 450 4671
  • Vakuuttamattomuusmaksut: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568
    etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700 

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.