Toimi näin, jos törmäät autolla poroon tai muuhun hirvieläimeen

Blogi 3.11.2020

Koronavirusepidemia on lisännyt matkailua kotimaassa. Moni suuntaa nyt syksyllä ja tulevana talvena loma- ja mökkireissulle autolla.

Syksy on hirvieläinkolarien kannalta vaarallisinta aikaa. Metsästys ajaa hirvet liikkeelle syksyisin, jolloin ne saattavat juoksennella yllättäen autoteille. Peuroja tapaa runsaasti liikenteessä erityisesti Etelä-Suomessa. Riski joutua porokolariin pohjoisen poronhoitoalueella on myös korostunut syksyisin.

Vuosittain tapahtuu noin 4 000 liikennevahinkoa, joissa poro on toisena osapuolena. Eniten onnettomuuksia sattuu marraskuussa, kuten Porokellon Musta Marraskuu -kampanja parhaillaan muistuttaa. Muista tuotantoeläimistä poiketen poro laiduntaa vapaana. Porot pääsevät helposti kuljeskelemaan teiden varsille ja joskus jopa ajoradalle, joten vahinkoja sattuu.

Kuinka välttää hirvieläinkolari?

Kolareita eläinten kanssa voi välttää alentamalla nopeutta, tarkkailemalla teiden varsia ja käyttämällä kaukovaloja hämärässä. Matkantekoon kannattaa varata riittävästi aikaa.

Poroalueilla liikkuessa kannattaa huomioida, että kun näet yhden poron, lähistöllä on yleensä lisää. Muita tiellä liikkujia voi varoittaa poroista väläyttämällä pitkiä valoja.

Myös nykyteknologia avittaa porovahinkojen välttämistä: Voit ladata Porokello-sovelluksen puhelimeesi. Sovelluksen avulla saat ajantasaista tietoa vaaranpaikoista, joissa riski joutua polokolariin on suuri. Sovelluksen avulla voit myös varoittaa muita käyttäjiä, jos havaitset poron tien päällä.

Jos kuitenkin törmäät poroon tai muuhun hirvieläimeen, toimi näin:

  • Estä lisävahinkojen syntyminen asettamalla varoituskolmio riittävän kauaksi kolaripaikasta.
  • Huolehdi loukkaantuneiden ensiavusta ja soita hätäkeskukseen 112. Jos sinulla 112-sovellus, soita sen kautta, jotta hätäkeskus saa heti tarkat sijaintitiedot sovelluksen avulla.
  • Ilmoita hätäkeskukseen aina, jos kolhaiset poroa tai muuta hirvieläintä. Eläin on todennäköisesti loukkaantunut ja kärsii, vaikka se jatkaisi matkaansa. On tärkeää, että viranomaiset voivat jäljittää sen.
  • Viranomaiset huolehtivat eläimen lopettamisesta tarvittaessa. Eläimen lopettaminen itse on sallittua, mutta toimi näin vain, jos tiedät mitä teet.
  • Siirrä ruho pientareelle ja merkitse paikka näkyvästi. Ruhoa ei saa ottaa mukaan.
  • Ilmoita vakuutusyhtiöösi, mikäli törmäyksestä on seurannut henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

Lue myös Riistakeskuksen artikkelista hyvät ohjeet hirvieläinkolarin varalle.

Kuka korvaa vahingot?

Jos kolarissa eläimen kanssa aiheutuu henkilövahinkoja, ne korvataan liikennevakuutuksesta. Ajoneuvolle aiheutuneet vahingot korvataan vapaaehtoisesta ajoneuvovakuutuksesta eli niin sanotusta kaskovakuutuksesta.

Porovahingon tapauksessa Liikennevakuutuskeskus (LVK) korvaa poron omistajalle aiheutuneen taloudellisen tappion.

Antti Tuulensuu

Antti toimii Liikennevakuutuskeskuksessa korvauspäällikkönä.

Turvallisesti liikenteessä -blogi

Liikennevakuutuskeskuksen ja Onnettomuustietoinstituutin työntekijät tarkastelevat blogissa ajankohtaisia liikenneaiheita. Tervetuloa lukemaan! www.lvk.fi/blogi