Tästä syystä peltoautot ja mökkimönkijätkin täytyy ja kannattaa liikennevakuuttaa

Blogi 30.10.2017

Törmään usein luuloon siitä, että peltoautoa ei tarvitse vakuuttaa, koska "eihän sillä ajeta kuin vähän rallia pellolla". Ja tällä samalla peltoautolla voi sitten talvella kuulemma kiihdytellä järven jäällä ilman liikennevakuutusta. Tai että mönkijälle, jota käytetään vain omalla yksityisellä mökkitiellä ja metsässä, ei vakuutusta tarvitse ottaa. Nämä yleiset uskomukset ovat valitettavasti vääriä. Sekä peltoauto että mönkijä on liikennevakuutettava.

Miksi liikennevakuutus täytyy ottaa?

Liikennevakuuttamisvelvollisuus perustuu lakiin. Lähtökohtaisesti kaikki ajoneuvot tulee liikennevakuuttaa, oli sitten kyse autosta, moottoripyörästä, moposta, mönkijästä tai perävaunusta. Kaikki rekisteröitävät ajoneuvot tarvitsevat aina liikennevakuutuksen, mutta ajoneuvon rekisteröimättömyys ei merkitse vapautumista liikennevakuuttamisvelvollisuudesta. Myös esimerkiksi vain metsässä ajettava rekisteröimätön mönkijä tarvitsee liikennevakuutuksen.

Mitä liikennevakuutus kattaa?

Liikennevakuutus antaa turvaa liikenteessä aiheutuneiden vahinkojen varalta. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos liikennevahinko sattuu ajoneuvolla, joka ei ole liikennevakuutettu? Peltoauto lentää katolleen, kuski ja matkustajat loukkaantuvat. Kuka korvaa ja mitä – vai korvaako kukaan mitään?

Lähtökohtaisesti ajoneuvon liikennevakuutuksesta korvataan liikennevahingossa aiheutuneet henkilövahingot kaikille osapuolille ja lisäksi ulkopuoliselle aiheutuneet omaisuusvahingot. Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) tehtävänä on korvauskäsittely tilanteissa, joissa ajoneuvoa ei ole vakuutettu.

LVK:n tietoon tulee vuosittain 600–700 vakuuttamattomilla ajoneuvoilla aiheutettua liikennevahinkoa. LVK turvaa näissä tapauksissa korvaukset syyttömälle osapuolelle. Vaikka lähtökohtaisesti myös kuljettajan omat henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta, vakuuttamattoman ajoneuvon kuljettaja jää usein ilman korvauksia. Vakuuttamattoman ajoneuvon omistaja tai haltija, joka on ajoneuvossa kuljettajana tai matkustajana, jää aina ilman korvauksia. Jos kuljettajana on vahingon sattuessa joku muu kuin ajoneuvon omistaja tai haltija, korvataan kuskin vahingot ainoastaan silloin, jos hänen ei voida katsoa tienneen ajoneuvon olleen vakuuttamaton.

Korvauksitta jääminen ei ole ainoa seuraus vakuuttamattoman ajoneuvon kuljettajalle. Vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönyt ajoneuvon omistaja tai haltija joutuu maksamaan vakuuttamattomuusmaksua koko laiminlyöntiajalta. Seuraukset voivat olla tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tämän lisäksi onnettomuuden seurauksena saattaa menettää vaikka työkyvyn, ja ilman liikennevakuutusta taloudelliset seuraukset on kannettava itse. Tällaista uhkapeliä en suosittele pelaamaan.

Mari Ryymin

Mari toimii Liikennevakuutuskeskuksessa lakimiehenä.