Suojateiden turvallisuutta voi parantaa paremmalla suunnittelulla

Blogi 20.1.2017

Suomalaisen liikenneturvallisuusvision mukaan ”kenenkään ei tulisi kuolla tai vakavasti loukkaantua liikenteessä.” Silti pelkästään suojatiellä menehtyi Onnettomuustietoinstituutin ennakkotietojen mukaan viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä 15 jalankulkijaa.

Suojatieonnettomuuksissa eivät korostu muissa onnettomuuksissa valitettavan tavalliset ajokuntoon vaikuttavat seikat kuten tolkuton humalatila, hillittömät ylinopeudet tai sääntöjen määräämien turvalaitteiden käyttämättömyys. Suojatieonnettomuuksissa korostuvat inhimilliset havainto- ja arviointivirheet.

Suojatieonnettomuuksien uhreiksi valikoituvat tyypillisesti sääntöjä noudattavat tienkäyttäjät, kuten liikenneympäristöön totuttelevat pikkulapset sekä varovasti liikkuvat ja hauraat iäkkäät – eli juuri ne, joita liikenneturvallisuusvision tulisi eniten suojella.

Liikennejärjestelmän ei tulisi rankaista ihmisten tekemistä virheistä. Liikennejärjestelmän suunnittelijoilla on paljon tehtävää turvallisen ympäristön luomisessa. Tunnistettuja inhimillisiä virhetilanteita tulisi kompensoida turvallisemmalla liikennesuunnittelulla.

Liikenneturvallisuusvision ja turvallisemman liikenneympäristön toteutumista odotellessa vastuu suojatieonnettomuuksissa on meillä kaikilla tielläliikkujilla. Tarkkavaisuutta ja oikeaa tilannenopeutta ei voi korostaa liikaa. Suojatieonnettomuuksissa pienikin ylinopeus lisää uhrin kuolemanriskiä huomattavasti.

Kalle Parkkari

Kalle toimii liikenneturvallisuusjohtajana Onnettomuustietoinstituutissa.