Nautitko pimeydestä?

Blogi 24.11.2017

Syksy ja talvi painavat päälle, ja pimeys alkaa olla niin illalla kuin aamullakin tuo kirottu seuralainen. Tosin pimeydestä ja sen tuomasta muutoksesta voi tietysti myös nauttia. Iltaisin voi paneutua harrastuksiin sisätiloissa eivätkä tekemättömät puutarhatyöt vaivaa. Ulkona liikkumista pimeys ei estä, mutta ulkoiluun ja pimeässä liikkumiseen täytyy varustautua lämmintä kesäiltaa paremmin.

Liikun itse työmatkoja kävellen ja julkisilla liikennevälineillä. Tähän aikaan vuodesta työmatkat ajoittuvat tietysti pääasiassa pimeälle. On mielenkiintoista tarkkailla, miten moni liikkuu tummissa vaatteissa ilman heijastinta. Pimeitä polkupyöriä tulee kaupungilla vastaan lähes joka päivä. Vaikka taajamissa on katuvalot, siitä huolimatta puiden ja rakennusten varjot haittaavat yllättävän paljon näkemistä.

Ajelen itse iltaisin ja viikonloppuisin myös autolla. Siinä pitää olla tarkkana, että havaitsee ajoissa pimeänä vesisateisena iltana puiden varjosta suojatielle astuvan jalankulkijan tai pyörätietä polkevan pyöräilijän.

Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista käyttää heijastinta pimeän ja hämärän aikaan. Omien havaintojeni perusteella heijastimen käytössä naiset ja lapset taitavat olla tunnollisimpia. Tummiin pukeutuneet nuoret ja miehet taas edustavat varmaan sitä asteikon toista päätä. Onnettomuustutkinnassa valitettavasti näkee ne ilman heijastinta tai valoja liikkumisen ikävimmät puolet. Törmäys voi olla tuhoisa myös alhaisella nopeudella, jos havaintoa toisesta kulkijasta ei ennen törmäystä ole lainkaan. Myös sääolosuhteet ovat näissä onnettomuuksissa usein huonot.

Heijastin tai valo antaisivat autoilijalle mahdollisuuden havaita muut tiellä liikkujat ajoissa. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimista taajamissa tapahtuneista jalankulkijoiden liikennekuolemista 44 prosenttia tapahtui pimeän tai hämärän aikaan. Siis lähes puolet.

Lahjoitamme OTIssa vuosittain reilut 10 000 heijastinta poliiseille jaettavaksi ympäri maata. Yhteistyö poliisien kanssa pelastaa toivottavasti tänäkin syksynä monta kulkijaa.

Juha Nuutinen

Juha toimii tutkinnan koordinaattorina Onnettomuustietoinstituutti OTIssa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Instituutti toimii Liikennevakuutuskeskuksessa.