Kesäisen sopan resepti

Blogi 7.7.2017

Kun liikenneonnettomuuksien kulkua katsoo kirjoitetusta raportista, lopputulokseen johtaneet osatekijät erottuvat varsin selvästi. Jälkikäteen voi vain todeta, että totta kai tässä kävi näin.

Kesäisen mökkikeitoksen ainesosat ovat kutakuinkin seuraavat:

  • mutkainen ja kuoppainen mökkitie syrjäisellä seudulla
  • ajoneuvona "mökkilelu", esimerkiksi pihalta löytyvä tieliikennekäyttöön rekisteröimätön mönkijä
  • kuljettaja tai seurue kokee olevansa yksin omassa rauhassaan, kaukana viranomaisten valvonnasta
  • kuljettajaksi lähtevä on nauttinut alkoholia pitkin päivää, kun lomallahan tässä ollaan...
  • viereisellä maatilalla peltotyöt ovat meneillään ja työkoneet ovat liikenteessä

Kun nämä tekijät ynnätään yhteen, kukin voi päätellä mitä tapahtuu, kun lähdetään "vain hakemaan lähikioskilta lisää olutta...".

Onnettomuuden synty perustuu useampien riskien yhteisvaikutukseen eli riskikertymään. Arjesta poikkeavissa olosuhteissa näiden riskien kertymistä voi olla tavallista vaikeampaa havaita. Esimerkiksi sympaattinen ja tuttu mökkitie ei tunnu vaaralliselta. Toisaalta kyseessä on erittäin huonokuntoinen tie, jolla kasvillisuus peittää vielä näkymät. Liiallinen nopeus kostautuu helposti.

Kesä on yllättävän vaarallista aikaa liikenteessä, koska kuljettajat ottavat hetken huumassa normaalia enemmän riskejä. Kuolonkolarien lisäksi sattuu paljon loukkaantumisia. Henkilövahinkojen osuus sattuneista vahingoista on korkeimmillaan kesäaikaan.

Rentoudutaan mökeillä, mutta otetaan opiksi sattuneista onnettomuuksista. Selvänä vältät erilaiset sopat helpoimmin.

Tapio Koisaari

Tapio toimii yhteyspäällikkönä OTIssa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Onnettomuustietoinstituutti toimii Liikennevakuutuskeskuksessa.