Herätys vanhemmat! Näin valvot lapsesi mopon käyttöä

Blogi 31.5.2018

Mopojen virittäminen on monella tapaa haitallista. Paitsi, että viritetyt mopot ovat haitallisia liikenneturvallisuuden kannalta, virittämisestä tulee myös rahallisia seurauksia. Osa virittämisen seurauksista saattaa tulla yllätyksenä.

Liikennealalla pitkään toimineena olen kuullut monesti väitteen, että virittäminen tekee moposta turvallisemman muun liikenteen seassa. Näin ei kuitenkaan ole:

  • Mopo on tarkoitettu kulkemaan 45 kilometriä tunnissa. Viritetty mopo jää usein risteyksessä toisen ajoneuvon alle tullessaan risteykseen oletettua nopeammin.
  • Kovempi nopeus myös pidentää jarrutusmatkaa.
  • Lisäksi riski loukkaantumiseen kasvaa, mitä nopeammin ajetaan.
  • Kovempaa ajavien moottoripyöräilijöiden ajovarusteet ovat huomattavasti järeämpiä kuin useimmilla mopoilijoilla. Sandaalit jalassa ja kypärän remmi auki ajellessa suojaa ei juuri ole.

Sitten rahallisiin seurauksiin. Liikennevakuutuksen laiminlyöntitapauksia tulee ilmi noin 45 000 vuosittain. Valitettavasti viritettyjä mopoja tulee laiminlyöntitapauksissa vastaan usein.

On hyvä huomata, että viritetty mopo katsotaan kevytmoottoripyöräksi. Tämä tarkoittaa sitä, että myös liikennevakuutuksen laiminlyönnistä perittävä maksu on huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi kolmen kuukauden vakuuttamattomuudesta rapsahtaa kolmen tonnin maksu. Summa kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään mopo on ollut vakuuttamatta, mutta sillä on silti ajettu.

Ja korvauksiahan ei omista henkilövahingoistaan saa, jos lakisääteinen liikennevakuutus ei ole kunnossa.

Taannehtivasti perittävien moninkertaisten vakuutusmaksujen lisäksi muita seuraamuksia ovat:

  • ajokielto
  • rekisterikilvet lähtevät
  • muutoskatsastus takaisin mopoksi

Miten vanhemmat sitten voivat valvoa lapsen mopon käyttöä?

Virittämistä voi olla vaikea huomata moposta päältäpäin. Sen sijaan virityksen voi tunnistaa äänestä. Viritetty mopo ”kiertää” nopeammin. Jos mopon ääni siis muuttuu, voi siitä tehdä päätelmiä.

Ei ole olemassa niin sanottua ”vähän viritettyä laillista mopoa.” On vain laillinen ja laiton mopo. Vanhempien kannattaa siis huolehtia mopoilijan turvallisuudesta ja velvollisuuksien täyttämisestä. Erityisesti keväisin on hyvä aika tarkistaa, että menopeli on asianmukainen ja liikennekäyttöön rekisteröiminen ja liikennevakuuttaminen on hoidettu. Helpoiten asian saa hoidettua vakuutusyhtiöiden sähköisissä palveluissa, joissa sekä rekisteröinti että vakuuttaminen onnistuvat kerralla.

#liikenneikä-kampanja

Liikennevakuutuskeskus kampanjoi jäsenyhtiöidensä kanssa keväällä 2018 liikennevakuuttamisesta ja muista tärkeistä velvollisuuksista. Velvollisuuksien laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää.

Vesa Korhonen

Vesa toimii perintäpäällikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa.