Elämää tuulilasin takana

Blogi 28.3.2018

Kevätauringon paiste tuntuu talven jälkeen mukavalta. Erityisesti aamuisin ja iltaisin auringon ollessa alhaalla se kuitenkin aiheuttaa häikäistymisen vaaran. Naarmuinen ja likainen tuulilasi yhdessä vasta-auringon kanssa on huono yhdistelmä.

Tässä kevään kunniaksi vinkit tuulilasista ja turvallisuudesta huolehtimiseen:

  • Tuulilasin pesuneste kuluu loskaisena aikana säiliöstä nopeasti loppuun ja nesteen lisäys on hyvä pitää mielessä.
  • Hyvät pyyhkijänsulat ja pesuneste pitävät puhtaana ja ehkäisevät tuulilasin naarmuuntumista. Naarmuiseen ja huonokuntoiseen tuulilasiin ei kuitenkaan auta kuin uusiminen.
  • Talven jälkeen auton ja lasien sisäpesu on paikallaan ja kirkastaa näkymää ulos.
  • Kunnolliset aurinkolasit ovat kirkkaalla keväisellä säällä tarpeen niin autoillessa kuin muutenkin ulkona liikkuessa.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvioiden mukaan ajoneuvon ikkunoiden likaisuus tai huonokuntoisuus on vaikuttanut vuosittain keskimäärin neljän kuolemaan johtaneen onnettomuuden syntymiseen. Tuulilasin kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Pääsiäisliikenteessä tarjotaan autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkastuksia osana Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanjaa, joka on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Trafin, Liikenneturvan ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja.

Lue lisää kampanjasta ja katso tarkistuspisteet Autoalan tiedotuskeskuksen sivuilta.

Kevät tulee ja luultavasti kesäkin, mutta niitä odotellessa auton lasit on hyvä pitää puhtaina ja kirkkaina.

Juha Nuutinen

Juha toimii tutkinnan koordinaattorina Onnettomuustietoinstituutti OTIssa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Instituutti toimii Liikennevakuutuskeskuksessa.