Siirtolupa ja siirtoliikennevakuutus

Siirtolupa on ajoneuvon siirtoa varten annettava lupa ajoneuvon liikenteeseen käyttämiseksi. Siirtoliikennevakuutus on moottoriajoneuvon tilapäistä siirtoa varten otettava määräaikainen liikennevakuutus.

Mihin käyttötarkoituksiin siirtolupaa tarvitaan?

  • Ajoneuvon siirtäminen katsastukseen tai korjaamolle
  • Maahantuodun ajoneuvon siirtäminen tuontipaikalta vientipaikalle tai muualle maahan
  • Ajoneuvon tai siihen kiinteästi liittyvän tuotteen esittely
  • Suomessa rekisteröidyn ajoneuvourheilun valtakunnallisen keskusjärjestön kilpailukalenteriin kuuluva kilpailu
  • Ajoneuvon autoverotusta koskevan asian käsittely on tullilaitoksessa kesken
  • Muu erityinen syy ajoneuvon siirtämiseksi (esim. liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon siirtäminen talvisäilytyspaikkaan)


Siirtolupaa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta käytön edellyttämäksi ajaksi. Lupa edellyttää, että ajoneuvovero ja liikennevakuutus ovat hoidettuina. Siirtolupaan voidaan liittää myös vakuutusyhtiön myöntämä jatkuva liikennevakuutus.

Mikä on siirtoliikennevakuutus?
Siirtoliikennevakuutus on moottoriajoneuvon tilapäistä siirtoa varten otettava määräaikainen liikennevakuutus, jota myöntävät katsastustoimipaikat ja tullit (Liikennevakuutuskeskuksen lukuun).

Siirtoliikennevakuutus on voimassa siirtoluvan voimassaoloajan määritetyllä alueella. Siirtoliikennevakuutukseen ei sovelleta seisonta-aikaa tai liikennekäytöstä poistoa eikä sen voimassaolo kerrytä vahinkohistoriaa. Perävaunun siirtolupaa varten myönnetään siirtoliikennevakuutus ilman erillistä vakuutusmaksua.

Liikennevakuutuskeskus vastaa siirtoliikennevakuutetulla ajoneuvolla aiheutetusta liikennevahingosta. Lisätietoa siirtoluvan myöntämisestä löydät Traficomin sivuilta.

Katso esitteestä, mitä siirtoliikennevakuutuksesta korvataan (pdf).

10.05.2019