Vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönti

Mikäli ajoneuvon lakisääteisen liikennevakuutuksen ottaminen on laiminlyöty, Liikennevakuutuskeskus perii vakuutusmaksua vastaavan maksun sekä laiminlyöntimaksun siltä ajalta, jonka ajoneuvo on ollut vakuuttamaton.

Liikennevakuutuskeskus perii maksun ensisijaisesti ajoneuvon haltijalta. Jos ajoneuvon haltija on todettu maksujen perinnän yhteydessä ulosotossa varattomaksi, perintään maksu ajoneuvon omistajalta.

Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen. Ajoneuvo, jonka vakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty, on käyttökiellossa, kunnes vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Jos vakuuttamaton ajoneuvo havaitaan liikenteessä, voi poliisi poistaa siitä rekisterikilvet.

Vakuutusmaksua vastaavan maksun ja laiminlyöntimaksun määrää Valtiokonttori Liikennevakuutuskeskuksen esityksestä. Vakuutusmaksua vastaava maksu ja laiminlyöntimaksu muodostavat yhdessä vakuuttamattomuusmaksun.

Liikennevakuutuskeskus käsittelee vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamat liikennevahingot.

Valvonta
Traficom lähettää Liikennevakuutuskeskukselle ilmoituksen ajoneuvoista, joita varten ei ole otettu liikennevakuutusta. Poliisi valvoo liikennevalvonnan yhteydessä rekisteröimättömien ajoneuvojen vakuuttamisvelvollisuutta. Maahan tulevien ulkomaisten ajoneuvojen osalta liikennevakuuttamisvelvollisuuden noudattamista valvovat tulli ja rajaviranomaiset.

Löydät alta lisätietoja kuinka vastata tiedusteluumme liikennevakuutuksen laiminlyönnistä:

 

Lue myös usein kysyttyä vakuuttamattomuusmaksusta.

Lisää tietoa ajoneuvojen vakuuttamisvelvollisuudesta löydät täältä.

21.03.2019