Mitkä ajoneuvot tarvitsevat liikennevakuutuksen?

Laki on erilainen liikennekäyttöön rekisteröidyillä ajoneuvoilla ja muilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla.

Liikennekäyttöön rekisteröidyt ajoneuvot

Liikennevakuutus tulee olla aina voimassa lähes kaikilla moottoroiduilla ajoneuvoilla, kuten autoilla, traktoreilla, peltoautoilla ja mopoilla. Myös rekisteröidyt perävaunut tarvitsevat vakuutuksen. Voit tarkistaa ajoneuvosi vakuuttamisvelvollisuuden verkkotestillämme.

Liikennevakuutus on otettava muun muassa:

Vakuutusvelvollisuus on laaja sen vuoksi, että mahdollisen vahingon tapahtuessa kukaan ei jäisi ilman korvauksia. Vahinko voi tapahtua muuallakin kuin kadulla ja millaisella kulkuvälineellä tahansa.

Vakuutus tarvitaan liikennekäyttöön rekisteröidylle ajoneuvolle myös näissä tapauksissa:

  • ajoneuvolla ei ajeta
  • ajoneuvo on rikki tai muuten ajokelvoton, tai se on katsastamaton
  • ajoneuvolla ajetaan vain metsässä, omassa pihassa, jäällä jne.

Lue lisää poikkeuksista vakuuttamisvelvollisuudessa.

Lue lisää kilpailukäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen vakuuttamisen erityispiirteistä.

Jos vakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty, ajoneuvo on käyttökiellossa, eli sillä ei saa ajaa lainkaan liikenteessä. Mikäli ajoneuvolla ajetaan, poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Vakuuttamattomalle ajoneuvolle ei voi myöskään tehdä vuosikatsastusta.

Liikennekäytöstä poistetut ajoneuvot

Jos liikennekäyttöön rekisteröidyllä ajoneuvolla ei ajeta, sen voi poistaa liikennekäytöstä. Silloin ajoneuvolle ei tarvita liikennevakuutusta. Ilmoitus liikennekäytöstä poistosta tehdään Traficomille tai katsastuskonttorille.

Jos haluat poiston yhteydessä päättää liikennevakuutuksen kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa.

Poiston voi tehdä väliaikaisesti, mutta on tärkeää muistaa ottaa liikennevakuutus heti, kun ajoneuvo palautetaan liikennekäyttöön - huolimatta siitä, lähdetäänkö sillä heti ajamaan. Mikäli vakuutus on kokonaan irtisanottu liikennekäytöstäpoiston yhteydessä, tulee ajoneuvolle ottaa uusi vakuutus, ennen kuin sen saa palautettua liikennekäyttöön.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi selvittääksesi, miten liikennekäytöstä poisto vaikuttaa vakuutusmaksuusi. Ohjeet ja lisätietoja liikennekäytöstä poistosta löydät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilta.

Ajoneuvot, joita ei ole rekisteröity liikennekäyttöön

Liikennevakuuttamisvelvollisuus koskee lähtökohtaisesti myös sellaista ajoneuvoa, jota ei tarvitse rekisteröidä. Sellaisilla ajoneuvoilla, joita ei ole rekisteröity liikennekäyttöön, tulee olla liikennevakuutus silloin, kun niillä ajetaan. Tällaisia ovat mm. tietyt maastomönkijät ja trial-pyörät sekä osa moottorityökoneista. Lisäksi osalle kevyistä sähköisistä liikkumisvälineistä tulee ottaa liikennevakuutus 1.6.2024 alkaen. Ajoneuvoa ei saa käyttää edes maastoajossa ilman vakuutusta. Sen sijaan tällaisia ajoneuvoja voi pitää säilytyksessä vakuuttamattomina. Vakuutus tarvitaan vasta silloin, kun ajoneuvolla lähdetään liikkeelle.

Vain muutamissa poikkeustapauksissa vakuutusta ei tarvita ollenkaan. Näitä poikkeuksia ovat 1.6.2024 alkaen mm. vammaisen käyttöön osoitettu sähköpyörätuoli, sadon korjuuseen ja tuottamiseen tarkoitetut moottorityökoneet sekä osa kevyistä sähköisistä liikkumisvälineistä. Jos et ole varma, tarkista ajoneuvosi vakuuttamisvelvollisuus verkkotestillämme

Lue lisää sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta ja poikkeuksista vakuuttamisvelvollisuudessa.

Milloin vakuutus tulee ottaa?

Ota liikennevakuutus heti, kun olet ostanut ajoneuvon. Jos edellisellä omistajalla on ajoneuvolle voimassa oleva liikennevakuutus, sinulla on seitsemän päivää aikaa ottaa vakuutus. Katso usein kysytyistä kysymyksistä, milloin 7 päivän sääntö ei ole voimassa.

Edellisen omistajan velvoitteet eivät siirry uudelle omistajalle. Jos aiempi omistaja on jättänyt vakuutuksen ottamatta liikennekäytössä olevaan ajoneuvoon, vakuuttamattomuusmaksu määrätään hänelle.

Lain mukaan liikennevakuutuksia myöntävä vakuutusyhtiö ei saa kieltäytyä antamasta ja pitämästä voimassa siltä haettua liikennevakuutusta. Liikennevakuutuksen voi ottaa verkossa ajasta ja paikasta riippumatta.

Rekisteröimättömälle liikkumisvälineelle tulee ottaa liikennevakuutus, ennen kuin ajoneuvoa käytetään.

Lue lisää liikennevakuutuksen ottamisesta

Mitä tapahtuu, jos vakuutus unohtuu?

Jos vakuutus on jäänyt ottamatta liikennekäyttöön rekisteröidylle ajoneuvolle, Liikennevakuutuskeskuksen on lain mukaan peritttävä vakuuttamattomalta ajalta korotetut maksut. Maksu määrätään myös siinä tapauksessa, että ajoneuvon omistaja tai haltija huomaa asian myöhemmin, ja tekee ajoneuvolle joko liikennekäytöstä poiston tai hankkii siihen vakuutuksen. Vakuuttamattomalta ajalta tulee aina vakuuttamattomuusmaksu.

Lue lisää vakuuttamisvelvollisuudesta ja sen laiminlyönnistä

Kun ostat rekisteröintivelvollisuudesta vapautetun ajoneuvon, kuten maastomönkijän, hanki liikennevakuutus ennen kuin lähdet ajamaan sillä. Jos ajoneuvo tavataan liikenteessä ja vakuutus ei ole voimassa, määrätään sille vakuuttamattomuusmaksu.

Your Europe -logo This webpage is part of an EU quality network

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission portaalipalvelua: Your Europe – Sinun Eurooppasi.

Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!