Liikennevakuutuksesta tehdään vakuutushakemus omalle vakuutusyhtiölle. Vakuutus voidaan merkitä alkavaksi aikaisintaan sen ottamispäivänä, eli takautuvasti liikennevakuutusta ei voi ottaa.
Lain mukaan liikennevakuutuksia myöntävä vakuutusyhtiö ei saa kieltäytyä antamasta ja pitämästä voimassa siltä haettua liikennevakuutusta. Yksittäistapauksissa yhtiö voi kuitenkin liikennevakuutusehtojensa perusteella periä ensimmäisen vakuutuskauden etukäteismaksuna. Tällöin vakuutusyhtiön vastuu alkaa vasta, kun tämä maksu on suoritettu. Jos tekee vakuutuksen toisen henkilön nimissä, tarvitaan valtuutus, eli käytännössä kirjallinen valtakirja. Vakuutusyhtiöiden yhteisen mallin valtakirjasta löydät täältä.
Milloin liikennevakuutus on otettava?
Uusi liikennevakuutus tulee ottaa ajoneuvon hankinnan tai haltijamuutoksen jälkeen.
Perusperiaatteena on, että vakuutuksenottaja tekee itse vakuutussopimuksen ja varmistaa ajoneuvon ostohetkellä:
Ajoneuvon rekisteriin merkityn omistajan tai haltijan liikennevakuutuksesta korvataan ajoneuvolla aiheutetut liikennevahingot seitsemän päivän ajan omistusoikeuden siirtymisestä, ellei uusi omistaja tai haltija ole vielä ottanut liikennevakuutusta.
Liikennevakuutuksen voi ottaa verkossa ajasta ja paikasta riippumatta.
Etkö ole varma, koskeeko vakuuttamisvelvollisuus ajoneuvoasi? Lue täältä lisää.
Vakuutuksenottaja voi irtisanoa liikennevakuutuksen ja siirtää sen toiseen vakuutusyhtiöön milloin tahansa vakuutuskauden aikana. Jos irtisanottava vakuutus koskee rekisteröityä ajoneuvoa, vakuutus irtisanotaan ottamalla uusi vakuutus.
Onko ajoneuvosi varastettu? Liikennevakuutuksen voi irtisanoa myös silloin, kun ajoneuvo on anastettu ja siitä on tehty ilmoitus poliisille ja vakuutusyhtiölle.
Poistatko ajoneuvosi liikennekäytöstä? Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutuksen voi irtisanoa ilmoittamalla siitä vakuutusyhtiölle. Vakuutusyhtiö ilmoittaa vakuutuksen päättymisen ajoneuvorekisteriin. Mikäli liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon liikennevakuutus on irtisanottu, tulee ajoneuvolle tehdä uusi liikennevakuutus ennen kuin ajoneuvo otetaan uudestaan liikennekäyttöön.
Vakuutuksenottajan irtisanomisilmoitukseksi katsotaan myös Traficomin, Liikennevakuutuskeskuksen tai toisen vakuutusyhtiön toimittama ilmoitus siitä, että:
Näissä tilanteissa vakuutuksen voimassaolo päättyy ilmoituksessa mainittuna päivänä.
Liikennevakuutusmaksut lasketaan vakuutusyhtiökohtaisten maksuperusteiden mukaan. Lain mukaan maksuperusteita on sovellettava yhdenmukaisesti kaikkiin vakuutuksenottajiin. Liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavat sekä ajoneuvoon että sen käyttäjään liittyvät ns. riskitekijät. Yleisimpiä vakuutusmaksuun vaikuttavia tekijöitä ovat:
Vakuutusmaksu sisältää myös vakuutusmaksuveron (24 %), liikenneturvallisuusmaksun (1 %) sekä muita yhteisesti vastattavia korvausten hoitokuluja.
Vakuutusyhtiöiden maksuperusteista tulee ilmetä, miten vahingottomat vuodet ja korvatut vahingot vaikuttavat vakuutetun ajoneuvon (tai laadultaan ja käytöltään samanlaisen ajoneuvon) vakuutusmaksuun. Tätä periaatetta sovelletaan yksityishenkilöiden vakuutuksiin.
Maksuperusteissa voidaan lisäksi määritellä, että vakuutusmaksuun vaikuttaa vakuutuksenottajan muidenkin ajoneuvojen vahinkohistoriatiedot tai että yhden ajoneuvon vahinkohistoriatiedon perusteella hinnoitellaan useampi ajoneuvo.