Sivun alasivut:

Mikä on vihreä kortti?

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Vihreä kortti -järjestelmä helpottaa omalla autolla ulkomailla liikkuvia autoilijoita, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan matkustavan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta. Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Missä vihreä kortti on voimassa? Pitääkö se olla mukana?

Vakuutuksen voimassaolon osoittavan vihreän kortin saa Suomessa maksutta omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Yleensä vihreä kortti on asiakkaalle toimitettava mustavalkoinen pdf-tiedosto, joka tulostetaan mukaan matkalle.

  • Suomessa myönnetty liikennevakuutus on automaattisesti voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä. Näihin maihin matkustettaessa ei siis välttämättä tarvitse pyytää vihreää korttia vakuutusyhtiöstä.
  • Vihreää korttia ei tarvitse, jos matkustaa Pohjoismaissa. Pohjoismaiden ulkopuolisiin ETA-maihin suuntautuville automatkoille vihreä kortti kannattaa hankkia. Se helpottaa asiointia mahdollisen liikennevahingon sattuessa.
  • ETA-maiden ulkopuolella vihreä kortti on voimassa vain harvoissa maissa. 
  • Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin mentäessä on kyseisen maan rajalta hankittava siellä voimassa oleva liikennevakuutus.
  • 1.6.2023 Venäjä ja Valko-Venäjä eivät enää kuulu vihreä kortti -järjestelmään. Lue tästä, miten vakuutus Venäjälle ja Valko-Venäjälle tulee hankkia.
  • Iran oli mukana vihreä kortti -järjestelmässä 31.12.2023 asti. 1.1.2024 alkaen vihreä kortti ei ole voimassa Iranissa.

Katso alla olevasta listauksesta, missä maissa kortti on oltava mukana. 

Mitä vihreä kortti korvaa?

Suomalaisen liikennevakuutuksen antama turva vahinkotilanteessa kotimaassa on laajempi kuin valtaosassa muita maita. Vihreä kortti ei takaa suomalaisen liikennevakuutuksen tasoisia korvauksia kaikissa maissa, koska vahingot korvataan pääsääntöisesti tapahtumamaan lainsäädännön perusteella.

Ennen matkaa on aiheellista selvittää tärkeimmät erot maiden välillä korvausten ja toimintatapojen osalta: