Ajoneuvon vakuuttamattomuuden seuraukset voivat yllättää

Liikennevakuutuskeskus kampanjoi kesällä 2015 lakisääteisestä vakuuttamisvelvollisuudesta:

Pitääkö moottoripyörä vakuuttaa, jos sillä ajaa vain omassa kotipihassa? Entä vain kesällä käytössä olevan auton vakuuttaminen? Lakisääteinen liikennevakuutus herättää usein kysymyksiä ja pohdintoja. Onnettomuuden seuraukset voivat yllättää, jos vakuutus on hoitamatta.

Paras muistisääntö on se, että pääsääntöisesti kaikki moottoriajoneuvot on vakuutettava. Tämä koskee myös kausiluonteisesti käytössä olevia autoja ja mopoja. Vakuuttamattomuustapauksissa näkyy kuitenkin selvä piikki kesäaikaan.

Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset saattavat tulla yllätyksenä, vaikka liikennevahinkoa ei sattuisikaan. Kun vakuuttamattomuus käy ilmi, saa ajoneuvon omistaja tai haltija maksettavakseen laiminlyöntimaksun, eli hän joutuu maksamaan vakuutusmaksut takautuvasti ja korotettuina.

Vielä vakavampi paikka on, mikäli kuljettaja aiheuttaa vakuuttamattomalla ajoneuvollaan liikennevahingon. "Vakuuttamattomalla ajoneuvolla vahingon aiheuttanut jää ilman vakuutussuojaa, joten henkilö ei saa omista henkilövahingoistaan korvauksia liikennevakuutuksesta, vaikka kyseessä olisi vammautuminen tai muu vakava seuraus", korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta sanoo.

Mopon virittäminen ei kannata

Liikennevakuutus koskee myös mopoja. Vakuutus on otettava, vaikka ajo tapahtuisi ainoastaan metsätiellä tai omassa pihassa. Jos ajoneuvolla ylipäätään ajetaan, se pitää vakuuttaa.

"Vakuuttamattomalla mopolla aiheutettu liikennevahinko voi tulla todella kalliiksi, etenkin jos mopo on viritetty, mikä on muutenkin iso turvallisuusriski. Tällöin kuljettajan maksettavaksi jää omien henkilövahinkojen lisäksi moottoripyörän vakuutusmaksut takautuvasti, väärän rekisteröinnin seurauksena moottoripyörävero ja päälle vielä oikean luokan rekisteröintimaksut", muistuttaa Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen.

Liikennevakuutus on laissa määrätty velvoite. Vakuutuksen voi hoitaa kuntoon missä tahansa liikennevakuutuksia myöntävässä vakuutusyhtiössä tai katsastuskonttorilla.

 

17.06.2016