Henkinen liikenneikä -testissä ja kampanjassa käytettyä sanastoa

Liikennekäyttöönotto / ottaa liikennekäyttöön

Ajoneuvon rekisteröiminen liikennekäyttöön. Tämän voit tehdä vakuutusyhtiösi tai Trafin palveluissa. Lue lisää Trafin sivuilta.

Liikennekäytöstäpoisto / poistaa liikennekäytöstä

Ajoneuvon väliaikainen liikennekäytöstä poistaminen. Kun ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä, sillä ei saa ajaa lainkaan. Kun ajoneuvolla haluaa jälleen ajaa, on sille tehtävä liikennekäyttöönotto (ks. edellinen kohta).

Ajoneuvolle voi tehdä lopullisen poiston, jos sillä ei ajeta enää koskaan.

Lue lisää Trafin sivuilta:

Vakuuttamattomuusmaksu

Vakuuttamattomuusmaksu tarkoittaa liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraavaa maksua. Maksun perinnästä huolehtii Liikennevakuutuskeskus.

Vakuuttamattomuusmaksu muodostuu vakuutusmaksua vastaavasta maksusta ja laiminlyöntimaksusta. Laiminlyöntimaksu voi olla jopa kolme kertaa vakuutusmaksua vastaavan maksun suuruinen. Siten vakuuttamattomuusmaksu
voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lue lisää.

Liikennevakuutus, kaskovakuutus, autovakuutus

Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus. Se tarkoittaa, että vakuutus on pakollinen ja vakuutusturva määritellään laissa. Liikennevakuutuksesta korvataan kaikkien liikennevahingossa loukkaantuneiden osapuolten henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Lähtökohtaisesti kaikki ajoneuvot tulee liikennevakuuttaa, oli sitten kyse autosta, moottoripyörästä, moposta, mönkijästä tai perävaunusta.

Kaskovakuutuksella eli vapaaehtoisella autovakuutuksella voi täydentää lakisääteistä vakuutusta. Lue lisää blogista. 

20.03.2018