Vakuutusalan liikenneturvallisuustyö täytti 50 vuotta

Uutinen 20.12.2017

Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta (VALT) perustettiin 1967. Se toimi vuoteen 2016 saakka tällä nimellä. Suomalaisten liikennevahinkotietojen järjestelmällinen kerääminen aloitettiin vakuutusyhtiöiden yhteisellä vahinkoilmoituksella. Sen jälkeen ryhdyttiin perustamaan puolueettomia tutkijalautakuntia yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Merkkipäivää juhlistettiin marraskuussa Hotelli Seurahuoneella. Juhlaillalliselle kokoontui lukuisa joukko VALTin ja nykyisen OTIn toiminnassa olleita ja olevia henkilöitä vuosien varrelta.

Puheenvuoroihin tiivistyi upeasti liikenneturvallisuustyön historia, nykytilanne ja toiminnan merkitys yhteiskunnalle. ”VALTin käynnistämä liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä työ ei ole lainkaan itsestäänselvyys maailmalla. Saamme olla ylpeitä siitä, että maassamme toimii tällainen taho”, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari toteaa.

Tervehdyksensä tilaisuuteen toivat muun muassa Liikennevakuutuskeskuksen (LVK)  entinen toimitusjohtaja Pentti Ajo, VALTin entinen puheenjohtaja Seppo Soratie ja LVK:n entinen liikenneturvallisuusjohtaja Lasse Hantula. Hantula konkretisoi lukuisia parannuksia, joissa VALTin toiminta on ollut tukemassa liikenneturvallisuutta; esimerkiksi heijastinten ja turvavöiden käytön tärkeydestä on saatu näyttöä osaltaan tämän toiminnan ansiosta.

Puolueetonta ja arvostettua tutkimustietoa yli rajojen

Vaikka liikennevahinkojen määrä Suomessa on laskenut, on liikenne edelleen vakava uhka kansalaisten terveydelle ja omaisuudelle. Liikennevahinkoja ilmoitetaan vakuutusyhtiöille vuosittain noin 100 000. Tuhansia ihmisiä kuolee tai vammautuu liikenteessä joka vuosi.

VALTin toiminnasta kummunnutta liikenneturvallisuustyötä on tehty vuodesta 2016 alkaen Onnettomuustietoinstituutin (OTI) nimen alla. OTIn puolueeton tutkimustieto pitää liikenneturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ajan tasalla ja auttaa päätöksenteossa. Työ on kansainvälisillä mittareilla varsin laajaa ja tehokasta.

Onnittelut 50-vuotiaalle liikenneturvallisuustyölle!

20.12.2017