Lasten turvalaitteiden asianmukainen käyttö pelastaisi henkiä

Tiedote 4.6.2015

Liikennevakuutuskeskus
Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT

Vuosina 2004–2013 tapahtui yhteensä 112 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, joissa oli mukana ainakin yksi alle 10-vuotias lapsi. Tuoreen Lasten turvalaite -raportin mukaan onnettomuuksissa kuolleista alle kouluikäisistä lapsista olisi voinut jopa 78 % (14) pelastua, jos heillä olisi ollut käytössä asianmukaiset turvalaitteet.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat kymmenen vuoden aikana kaikkiaan 2 413 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, joissa oli mukana 5 813 henkilöä. Näissä onnettomuuksissa oli mukana myös alle 10-vuotiaita lapsia. Heistä 29 kuoli, 11 vammautui vakavasti, 38 vammautui lievästi ja 66 selvisi vammoitta.

Muissa ajoneuvoissa, kuten matkailuautoissa, traktoreissa tai moottorikelkoissa menehtyi tarkasteluajankohdan aikana yhteensä viisi alle 10-vuotiasta lasta. Tiedot käyvät ilmi Liikennevakuutuskeskuksen tuoreesta Lasten turvalaite -raportista.

Asianmukainen turvalaite myös lyhyille matkoille

Tieliikennelain mukaan lapsi tarvitsee oman turvalaitteen, kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä eli noin 10-vuotiaaksi saakka. Pääsääntöisesti onnettomuuksissa mukana olleilla lapsilla oli turvalaitteet hyvin käytössä: alle 6-vuotiaista henkilö- tai pakettiautoissa olleista lapsista 90 % käytti jotain turvalaitetta. Etenkin alle 1-vuotiaista suurin osa matkusti asianmukaisesti turvakaukalossa tai turvaistuimessa selkä menosuuntaan päin. Kuitenkin jo 4-vuotiaista suurin osa käytti korokeistuinta tai pelkkää auton turvavyötä. 5-vuotiaasta eteenpäin onnettomuuksissa mukana olleet lapset olivat käyttäneet usein pelkästään auton omaa turvavyötä.

- Vaikka lapsella olisi ollut onnettomuushetkellä jokin turvalaite käytössä, se ei ole kuitenkaan välttämättä suojannut lasta parhaalla mahdollisella tavalla. Laitteen tulee olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty, vaikka matka olisi lyhyt, liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola Liikennevakuutuskeskuksesta muistuttaa.

Tutkijalautakuntien arvion mukaan onnettomuuksissa kuolleista alle 6-vuotiaista lapsista 78 % olisi voinut pelastua, jos heillä olisi ollut käytössä asianmukainen turvalaite.

- Kesälomalle suunnatessa kannattaa myös muistaa, että auton tavaratilassa olevat raskaat tavarat, kuten renkaat, voivat törmäyksessä aiheuttaa selkänojan pettämisen ja siten asianmukaisessakin turvalaitteessa olevan lapsen vammautumisen, Sihvola täydentää.

Lisätietoja:

VALT Lasten turvalaite -raportti

  • Liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola, puh. 040 450 4561
    niina.sihvola(at)vakuutuskeskus.fi
  • Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, puh. 040 450 4627
    kalle.parkkari(at)vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, puh. 040 450 4700

www.lvk.fi

Lisätietoja lasten turvalaitteista Liikenneturvan sivuilta:
http://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/autoilijat/lapsi-autossa-turvaistuin

Lisätietoja turvaistuinten testituloksista Autoliiton sivuilta:
http://www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/turvaistuintestit/

 

 

 

04.06.2015