Liikennekäytöstä poistetulla moottorikelkalla ajaminen voi tulla kalliiksi

Tiedote 9.10.2017

Moottorikelkkakausi lähestyy erityisesti maamme pohjoisosissa. Ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, velvollisuudet tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa. "On hyvä tietää, että liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet", Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu kertoo.

Valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten kiinni jääminen on yhä todennäköisempää. Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat, sillä vakuuttamattomuusmaksu on maksettava takautuvasti. Vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa kolminkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lisäksi poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos vakuuttamattomalla ajoneuvollaan joutuu onnettomuuteen, kuski ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan. "Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä", Tuulensuu varoittaa. Liikennevakuutuskeskus korvaa vain syyttömän osapuolen omaisuus- ja henkilövahingot.

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana, että velvollisuudet tulevat hoidetuksi. Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

"Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa", Antti Tuulensuu vinkkaa.

Lisätietoja:

  • Liikennevahinkojen korvaukset: korvauspäällikkö Antti Tuulensuu, p. 040 450 4671
  • Vakuuttamattomuusmaksut: perintäpäällikkö Vesa Korhonen, p. 040 450 4568
    etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700

 

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutusmaksun laiminlyönnin seurauksista. Keskuksessa toimiva Onnettomuustietoinstituutti (OTI) edistää liikenneturvallisuutta koordinoimalla liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja keräämällä tilastotietoa onnettomuuksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

 

09.10.2017