Alkoholilla osuutta joka viidenteen kuolonkolariin viime vuonna

Tiedote 29.4.2016

Liikennevakuutuskeskus
Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT

Ennakkotietojen mukaan moottoriliikenteessä sattui viime vuonna 42 alkoholionnettomuutta. Määrä on viidennes kaikista kuolemaan johtaneista moottoriliikenteen onnettomuuksista. Turmakuljettajista valtaosa ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan. Heistä 43 prosentilla oli taustallaan rattijuopumustuomio.

Moottoriliikenteen alkoholionnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 49 henkeä. Useimmin menehtynyt oli rattijuoppo itse. Rattijuopon kyydissä matkustaneita menehtyi 10 ja vammautui 19. Neljä henkilöä menehtyi ja kahdeksan vammautui rattijuopon kanssa kolaroineessa ajoneuvossa. Moottoriliikenteen onnettomuuksien lisäksi rattijuopon uhreiksi joutui kolme jalankulkijaa.

– Vuoden 2014 hyvän kehityksen jälkeen viime vuonna otettiin jälleen takapakkia, sillä alkoholionnettomuuksia sattui 17 enemmän kuin edellisvuotena. Työtä rattijuoppojen saamiseksi pois liikenteestä on jatkettava sinnikkäästi, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari painottaa.

Rattijuoppo suistuu tieltä syrjäseudulla kesäyönä

Yleisin onnettomuustyyppi alkoholionnettomuuksissa oli tieltä suistuminen, kuten aikaisempinakin vuosina. Onnettomuudet sattuivat yleensä syrjässä valtateiltä.

Yli puolet onnettomuuksista ajoittui kesäaikaan, eli huhti–syyskuun väliselle ajalle. Tavallisimmin onnettomuus tapahtui yöaikaan iltakahdeksan ja aamukuuden välillä.

– Alkoholionnettomuudet eivät parina viime vuonna ole kuitenkaan painottuneet kesäaikaan yhtä voimakkaasti kuin ennen, vaan niitä on sattunut tavallista enemmän pitkin vuotta. Ilmiön kehittymistä on syytä pitää silmällä, jotta ymmärretään sen taustalla olevat tekijät. Nyt siihen ei näy yksittäisiä syitä, liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen kertoo.

Turmakuskin ajoneuvona oli tavallisimmin henkilöauto. Moottoripyöräkuljettajia turmakuskeista oli kaksi, eli muutama vähemmän kuin kahtena edeltävänä vuonna.

Turmakuljettajista 15:ta epäillään huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta. Heistä kuusi oli käyttänyt muiden aineiden lisäksi myös alkoholia.

Kevyen liikenteen tutkituissa alkoholionnettomuuksissa rattijuopon alle menehtyneiden kolmen jalankulkijan lisäksi henkensä menetti myös yhdeksän juopunutta pyöräilijää ja neljä juopunutta jalankulkijaa.


Lisätietoja:

VALT Ennakkoraportti alkoholionnettomuuksista 2015

  • Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, p. 050 306 9884
  • Liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen, p. 040 450 4531
    etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700

 

29.04.2016