Rattijuoppo uusii usein tekonsa – alkolukko olisi tehokas keino alkoholionnettomuuksien ehkäisemisessä

Tiedote 25.11.2015

Liikennevakuutuskeskus
Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta VALT

Vuosina 2010–2014 sattui 1005 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta. Niistä lähes neljäsosa (23 %) oli alkoholionnettomuuksia. Alkoholionnettomuuksien verrattain suuren osuuden vuoksi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat suosittelevat alkolukon käyttöä onnettomuuksien vähentämiseksi.

Vuosina 2010–2014 onnettomuuden aiheuttaneista alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneista kuljettajista 37 %:lla oli taustallaan aiempia rattijuopumustuomioita.

– Riskialtteimmat kuljettajat palaavat ratin taakse rangaistuksista huolimatta. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan tehokas keino alkoholionnettomuuksien ehkäisemiseksi olisi asettaa alkolukko ajo-oikeuden edellytykseksi heti ensimmäisestä rattijuopumuksesta lähtien, kertoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Asettamalla alkolukon vakiovarusteeksi kaikkiin moottoriajoneuvoihin olisi mahdollista ehkäistä alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista ja onnettomuuksia myös syrjäisillä tieosuuksilla ja maastossa, missä valvonta on erityisen haastavaa.

Alkoholionnettomuuksissa poikkeuksellista muihin moottoriliikenteen onnettomuuksin nähden on yksittäisonnettomuuksien suuri osuus. Vuosina 2010–2014 alkoholionnettomuuksista yksittäisonnettomuuksia oli 72 %, kun selvänä ajaneiden kuljettajien onnettomuuksista yksittäisonnettomuuksien osuus oli 39 %. Yksittäisonnettomuudella tarkoitetaan onnettomuutta, jossa ei ole mukana muita osapuolia. Alkoholionnettomuuksissa kuolleista 95 % oli rattijuoppoja tai heidän kyydissään matkustaneita henkilöitä.

– Alkoholionnettomuuksia pahentaa usein muukin riskinotto juopumuksen lisäksi. Tyypillisimpiä riskejä ovat ylinopeus, turvavöiden käytön laiminlyönti, yleinen piittaamattomuus liikennesäännöistä, vähäinen ajokokemus sekä juopunut matkaseura, kertoo liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen.

Alkoholionnettomuudessa kuolee usein nuori kuljettaja

Nuorten ikäluokkien osuus alkoholionnettomuuksista on huomattavan suuri. Vuosina 2010–2014 tapahtuneissa alkoholionnettomuuksissa kolmasosassa (33 %) aiheuttajana oli alle 25-vuotias kuljettaja.

– Nuorten kuljettajien huomattavan suuri osuus alkoholionnettomuuksissa kuolevista on keskeinen syy siihen, miksi olemme mukana nuorille suunnatussa rattijuopumuksen vastaisessa #rohkee-kampanjassa. Jokainen tapaus on liikaa, Parkkari painottaa.

#rohkee on nuorille suunnattu rattijuopumuksen vastainen kampanja. Kampanja kannustaa nuoria olemaan rohkeita ja estämään päihtyneenä ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajamista lähipiirissään.

Kolmivuotisessa kampanjassa ovat mukana Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkoston jäseniä.

Lisätietoja:

  • Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, p. 050 306 9884
  • Liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen, p. 040 450 4531
    etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
  • Viestintä, p. 040 450 4700

 

25.11.2015