OTI jakaa apurahaa liikenneturvallisuutta edistävään tutkimustyöhön Seppo Soratien muistoksi

Uutinen 29.2.2020

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) julistaa haettavaksi apurahan liikenneturvallisuutta edistävään tutkimustyöhön. Jaettavien apurahojen kokonaismäärä on 20 000 euroa. Tänä vuonna OTI-apuraha jaetaan liikenneturvallisuutta voimakkaasti edistäneen Seppo Soratien muistoksi.

Seppo Soratie kehitti aktiivisesti onnettomuustutkintaa

Seppo Soratie (1926–2019) oli vuonna 1967 perustetun Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan ensimmäinen puheenjohtaja. Tuona samana vuonna Soratie oli myöntämässä ensimmäistä kertaa jaettavia toimikunnan apurahoja liikenneturvallisuustutkimukselle. Soratie kehitti aktiivisesti onnettomuustilastointia ja -tutkintaa. Hän oli muun muassa mukana perustamassa liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa. Lautakunnat ovat sittemmin tutkineet liikenneonnettomuuksia jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Tänä päivänä liikenneturvallisuustoimintaa jatkaa ja apurahoja jakaa erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa toimiva Onnettomuustietoinstituutti (OTI). Lue tarkemmin OTIn historiasta sivulta OTIn tarina.

OTI-apuraha haettavissa maaliskuun loppuun saakka

Tuettavien tutkimushankkeiden aihepiiriä ei ole rajattu, vaan tutkimukset voivat käsitellä tieliikenneturvallisuutta monesta eri näkökulmasta aina ajoneuvoteknologiasta ja infrastruktuurista ajoterveyteen. Tarkempana rajauksena voi olla esimerkiksi tasoristeysturvallisuus, ajamisen automatisoituminen tai vakavat vammautumiset. Liikenneturvallisuutta on mahdollista lähestyä tutkimuksessa myös eri tienkäyttäjäryhmien näkökulmasta tarkastelemalla esimerkiksi suojaamattomia tienkäyttäjiä tai raskasta liikennettä.

Apurahahakemusten arvioinnissa käytetään seuraavia kriteerejä:

  • tutkimuksen lisäarvo/hyöty liikenneturvallisuudelle ja/tai liikenneturvallisuustutkimukselle,
  • tutkimuksen ajankohtaisuus,
  • tutkimuksen tieteellinen taso ja
  • OTIn aineistojen hyödyntäminen tutkimuksessa


Apuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu työskentelykulujen kattamiseksi. Apuraha on henkilökohtainen.

Hakulomakkeen ja ohjeet apurahan hakemiseen löydät täältä: www.oti.fi/apuraha
Haku päättyy 31.3.2020.


Lisätietoja:

Liikenneturvallisuustutkija Salla Salenius
p. 040 922 0804
salla.salenius(@)oti.fi

 

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa.

29.02.2020